March 31, 2021

Snoepen vand de straat in Surabaya

Stadinda

Als we het hebben over onze eetgewoonten en eettijden, dan botsen deze gewoonten met de flexibiliteit van de Indonesiërs … alles kan en niets moet als je maag er maar goed tegen kan en als je honger maar is gestild. Hoezo drie keer per dag eten, allemaal onzin … je eet wanneer je honger hebt ook al is het half één in de nacht.
Natuurlijk werden we vroeger Europees opgevoed door onze ouders in Indië, juist bij de Indische families werd er op gelet hoe jij je moest gedragen, buitenshuis, bij familie of bij vreemden. Pa en ma zorgden wel voor een goede opvoeding en je hoort het maar te accepteren, en pas maar op als je er niet mee eens was.
Maar wat is nou niet leuker om het allemaal stiekem niet te doen of misschien omgekeerd stiekem wel te doen! Natuurlijk mochten we niet op straat eten, maar waarom lopen er dan van die rondventers met eetwaren op straat? En waarom kun je op alle tijden van de dag je maag bijvullen met de lekkerste soorten eten. … saté madura, soto madura, rujak cingur, gado-gado, semanggi, kupang lontong, tahu lontong en nog duizend andere lekkere soorten eten … Natuurlijk was de verleiding erg groot!
Je mocht niet in een warung eten … wat als de baas of een ondergeschikte je vader zijn zoon in een warung ziet schransen tussen al die andere Indonesiërs? Dat kan gewoon niet, sterker nog je werd verboden om daar te eten … en wat doet dan een Indo familie als ze toch die lekkere soto-madura of rujak-cingur willen eten? … Gewoon de babu de opdracht geven om zo’n negen porties soto-madura of rujak-cingur te laten halen en natuurlijk thuis met z’n allen eten … ook gezellig, maar wij kinderen vonden het op straat lekkerder en spannender.
En als je nu op vakantie bent in Indonesië, dan wil je niets anders dan op straat eten en niemand vind het erg …raar! Alles inhalen wat je vroeger niet mocht van je ouders en met plezier! Maar wat doen we dan hier in Holland …toch ook op straat eten bij de patatboer of bij zo’n koffietent!
Leuk hé zo’n vergelijking en kijk naar die 1e foto linksboven heerlijke bakso sumsum sapi
Groetjes,
Ed Brodie
Dit verhaal is, tijdens zijn leven, geschreven door Ed Brodie.
Reacties kunnen via comment worden ingezonden

119

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45
2713GA Zoetermeer
Nederland.
Telefoon 079. 316.63.08
X