February 16, 2021

Kerokan werkt dat wel ?

HZaps

Even een toelichting: Kerokan komt van het Javaanse woord voor Schrapen de Traditionele Indonesische Massage.
Ik denk dat velen van ons uit Indië, wel weten wat Kerokan is of hebben het zelfs een keer ervaren.

Het is een coin massage een traditioneel geneeswijze waarbij met een munt over de rug wordt gewreven (geschraapt) om te helpen de “wind” (de masuk angin) in het lichaam vrij te laten komen. De huid wordt hierdoor ROOD maar verdwijnt binnen 2-3 dagen.

KEROK is ook bekend als GUASHA of CUPPING al honderden jaren toegepast in Aziatische landen .

Ik kan mij nog heel goed herinneren uit mijn jeugd, zodra ik begon te niesen en te hoesten dan riep mijn Moeder “Lho ...masuk angin jij” en gelijk kwam ze dan met haar “minyak gosok” ( Olie , meestal Kayu Putih ) en een gobang {Ned.Indie 2 ½ cent van voor de oorlog }, hiermee werd mijn rug gekerok in een visgraat motief. Het was altijd een pijnlijke ervaring maar het hielp goed want je was snel van de griep af.

Later werkte het ook verslavend. Tot nu toe (bij mij althans) wanneer ik een “stijve nek” of hoofdpijn heb of je hele rug doet zeer dan is het enigste wat door mijn hoofd gaat KEROK om er snel van af te komen.
Soms gebruiken ik ook een alternatief zoals SALONPAS (Medicinale Trekpleister).
De meeste Nederlandse Huisartsen toen, weten niets over deze behandelwijze, waar de meesten van ons Indische mensen mee opgegroeid zijn. Het is voor hun een vreemd geval.

Ik moest een keer bij mijn huisarts zijn en was vergeten dat mijn hele rug rood zag door de Kerokan. De Dokter keek en beetje fronsend naar mijn rug en vroeg “ben je thuis mishandeld?. Nou ik lag gewoon in een deuk. Hij keek heel raar en luisterde echt met open mond naar mijn tekst en uitleg dat dit een geneeskrachtige manier was i.p.v. Aspirin. Dit vergeet ik nooit. 🙂

Denk dat hij net zoveel van de Durian vrucht afweet als van kerokan.
In Azië hebben ze zovele alternatieve gewoontes i.p.v. uitsluitend medicijnen.

Zo, hoe denken jullie over al deze gewoontes die wij kennen uit de tijd van TOEN. Ben jij wel eens ge “KEROK”...??
Laat ook eens jou ervaringen horen. Worden jullie nog gekerok, gebruiken jullie nog een munt of is deze oude gewoonte aan het verdwijnen?
Groetjes,
OzzieRoos

4,594

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gaby Purvis

Goed verhaal hier gebruiken sommigen dat ook nog .En dan wordt je ook nog zebra genoemd. In de beginne schrok de huis arts er ook van maar tegenwoordig niet meer.

R.H. Beijen

Kerok, heerlijk vind ik dat. Joyce mag me wel elke avond kerok, nou een beetje overdreven, maar als ik pijn heb op mijn rug, mijn nek, ja dan heb ik kou gevat.
Echter de laatste tijd, doen we dat niet meer, tot mijn groot verdriet. Joyce heeft een nieuwe manier gevonden van kerok. Een washandje onder een zo heet mogelijke kraan houden, uitpersen en dan gelijk mijn rug en mijn nek gobrot. Zo een paar keer, daarna snel met de handdoek flink droogmaken, en dan insmeren met toco tholin balsem extra sterk. T- shirt aan en dan zo naar bed. soms twee paracetamolletjes innemen. Heerlijk, mijn bed vult zich met etherische, aromatische geuren, waardoor mijn luchtwegen extra open gaan. Ik val in slaap met mijn apneumasker op. De volgende dag sta ik op, eerst met mijn linkerbeen en dan ben ik klaar wakker en fluitend loop ik de trap af. Ik voel me gezond en begin het ontbijt klaar te maken voor de vrouw die mij heeft gekerokt, gegobrot. Al deh

Stadhoudersring 45
2713GA Zoetermeer
Nederland.
Telefoon 079. 316.63.08
X