March 31, 2021

Vrolijk Pasen

Stadinda

Het is bijna Pasen en daarom gaan we het hebben over de paasei (Easter egg  in het Engels) die van oorsprong een grap of een verborgen boodschap blijkt te zijn, verwerkt in bijvoorbeeld een film, in een computerprogramma of in een website. Net als echte paaseieren zitten deze snufjes verborgen en moet ernaar gezocht worden.
Bij computerprogramma’s bijvoorbeeld komen Easter eggs tevoorschijn als men iets speciaals intypt of een bepaalde toetsencombinatie gebruikt. Na intypen van =rand() komt er in Microsoft Word bijvoorbeeld een lange tekst tevoorschijn.
(oorspronkelijke tekst uit Wikipedia). 
In Nederland  hebben we met Pasen een versierd ei of chocolade-ei, dat ook nog wordt verstopt. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Paaseieren kunnen op vele manieren worden versierd. Bijvoorbeeld door het ei te beschilderen of beplakken. Maar ook het perforeren van de schaal komt voor. Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie na het luiden naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen. Een theorie wil dat protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Zij zouden de paashaas aan het verhaal hebben gehecht.
Bij verschillende Indische gerechten vinden we vaak de “telur asin” terug. De Telur asin is een gezouten eendenei  met een licht blauwe kleur. De telur asin zal, gezien de houdbaarheid, binnen één maand geconsumeerd moeten worden.
De telur asin is heel praktisch en te combineren bij verschillende indische gerechten. Bijvoorbeeld de nasi rames en vooral de nasi Rawon (een bekend Surabayaans gerecht). Naast deze gerechten kan je ook van alles combineren. Wat te denken van Spaghetti telur asin? In het algemeen wordt de spaghetti gecombineerd met gehakt maar de combinatie met telur asin maakt dit gerecht heel uitdagend. Daarnaast de tahu tim telur asin: een heerlijke fijngemalen tahu gemengd met een rauwe telur asin en bumbu’s naar keuze en vervolgens alles gaar stomen.
De pepesan van vis kennen we natuurlijk allemaal maar ook de pepesan telur asin is niet te versmaden. Heerlijk voor de lunch is bijvoorbeeld een Croissantje gevuld met telur asin. Voeg daarnaast de lemper goreng telur asin en mijn hele paasweekend kan niet meer stuk. Ik zou zeggen vrolijk Pasen allemaal en probeer alle telur asin gerechten rustig uit.

*Foto telur asin van ge yonk from Pexels en Croissantje telur asin is van Kai Aoobtha*

 

175

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45
2713GA Zoetermeer
Nederland.
Telefoon 079. 316.63.08
X