December 29, 2021

Indische eindejaars-mijmeringen

Desibel

Deze koude, regenachtige en donkere dagen zijn kenmerkend voor het einde an het jaar. Het zijn de donkere dagen van eind december. In de meeste winkels, straten en huizen zie je kerstverlichting, kaarsen, lampjes of zilver blinken. Heel veel glimmende dingen, knipperend en eigenlijk ziet het er overal vrolijk uit. Maar ja het zijn de dagen om weg te dromen in wat het jaar, en in sommige gevallen de voorgaande jaren, ons heeft gebracht. Waren ze echt bijzonder? Alles gaat zo snel zei een oud collega van mijn vader toen ik hem ontmoette en ik vroeg hem:
“Oom waar denkt u eigenlijk aan in deze dagen?”
Hij keek, in gedachten verzonken, ver voor zich uit en zei:
“ Mijn gedachten gaan terug naar het sinterklaas feest, het kerstfeest en het oud en nieuw in Nederlands Indië. Heel erg gezellig met onze vrienden en kennissen. Toch anders dan hier in Nederland.
Hier moet je binnen blijven in huis want anders vat je kou en dan de verplichte oliebollen eten waar ik na twee stuks mijn buik al vol van heb”.
Verbaasd keek ik hem aan en hij vervolgde:
Neen geef mij maar Pisang goreng, Onde2 en nog meer van die heerlijke Indische liflafjes, waar ik geen genoeg van kan krijgen.
Natuurlijk kunnen wij die hier ook maken maar het smaakt toch anders want dan moet je ook rekening houden met je Hollandse vrienden en kennissen en de Hollandse aanhang van je kinderen. Allemaal hele aardige mensen daar niet van maar eigenlijk wil je toch het liefst even alleen zijn met de echte Indische familieleden en kennissen. Nostalgisch ja misschien wel maar er zijn van die momenten, zoals deze dagen, die mij heel erg dierbaar zijn.
Ach meisje ik ben ook een ouwe kerel van bijna 76 jaar misschien kan je begrip opbrengen voor mijn heimwee naar vroeger. Het was niet beter maar wel anders. Ik denk dat veel van mijn leeftijdgenoten de zelfde gevoelens hebben als die ik heb.”

Na een paar tellen stilte vroeg ik heel voorzichtig: “Lieve Oom, heeft u nog voornemens voor het nieuwe jaar?”
Hij keek mij verdrietig aan en zei: “Ah kind, Die zitten opgesloten in mijn woorden van daarnet en mijn droom is nog één keer een Indisch Eindejaarsfeest mee te mogen maken.”

Desibel

Foto Little boy van Jerzy Gorecki (Pixabay)

 

159

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45
2713GA Zoetermeer
Nederland.
Telefoon 079. 316.63.08
X