May 10, 2022

Blue Monday

Desibel

Eens in de zoveel tijd kwamen de vrienden van Opa en mijn vader na werktijd bij ons thuis.
Omdat bij Indische mensen er altijd gegeten wordt begonnen de avonden natuurlijk met Indische hapjes en daarna de heerlijke rijsttafel van tante Sien. Onder het genot van al dat lekkers werden verschillende kwesties besproken. Variërend van politiek tot sport en entertainment (lees Indische bandjes, avonden e.d.).
In de donkere wintermaanden hielden ze avonden waarbij uitsluitend muziek aan de orde kwam en er langspeelplaten werden gedraaid. Vroeger was er immers nog geen sprake van Cd's. De sfeer bij deze bijeenkomsten was echt om te genieten. Ik keek door de kamerdeur en luisterde aandachtig naar de gesprekken en de muziek.

Wisten jullie dat het de meest chagrijnige dag van het jaar een maandag is? Een wetenschapper had m.b.v. een ingewikkelde formule berekend dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Zeg maar gewoon chagrijnig.
Het zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Een andere wetenschapper had uitgevogeld dat het beste medicijn tegen chagrijn nummer “Mr. Blue Sky” van ELO of “Don’t stop me now” van Queen dan wel : Good Vibrations” van The Beach Boys

Zoals ik schreef, hadden Mijn Opa, mijn vader en vrienden meestal de grootste lol in de donkere dagen. Onder het genot van lemper, risolles, koffie toebroek, heel veel lawaai en gelach werden allerlei liedjes gedraaid zoals: “Monday Monday” (Mama’s & Papa’s), Rainy Days & Mondays” de Carpenters, “Monday Morning” Fleetwood Mac en “Monday morning feels so bad”. Dat laatste nummer blijft me altijd bij want het is het nummer van de Easybeats die eigenlijk getiteld is “Friday On My Mind”.
Blue Monday of wel Blauwe maandag of Blauwe Indo? Ben er trots op dat ik blauwe wordt genoemd

107

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stadhoudersring 45
2713GA Zoetermeer
Nederland.
Telefoon 079. 316.63.08
X